به گزارش دارالوکاله دادمان به نقل از نقش فردا؛ در سال ۱۳۸۶ فاطمه دختری سه ساله به دلیل نداشتن سرپرست به بهزیستی استان فارس سپرده شد. فاطمه دراثر یک اشتباه از ۳ سالگی به مدت ۱۷ سال در مرکز خیریه نرجس در میان معلولان ذهنی نگهداری شده است، این در حالی است که از سلامت کامل ذهنی و جسمی برخوردار است.
بهروز مروتی مدیر کمپین معلولان با اعلام خبر نگهداری یک دختر تندرست و غیرمعلول برای مدت ۱۷ سال در میان معلولان ذهنی گفت: اسنادی که به کمپین معلولان رسیده و صحت آنها تأیید شده نشان میدهد دختری تندرست که به دلیل نداشتن سرپرست سالها پیش به بهزیستی سپرده شده بود از ۳ سالگی به مدت ۱۷ سال در مرکز خیریه نرجس در میان معلولان ذهنی نگهداری شده است.
وی افزود: این مددجو که «فاطمه. ع. ج.» نام دارد و بهطور کاملا اتفاقی شناسایی شده، متولد آبان ۱۳۸۳ است. او از شش ماهی در شیرخوارگاه علیاصغر نگهداری میشد و در سال ۱۳۸۷ بدون هیچگونه معلولیت به مرکز نگهداری خیریه نرجس شیراز سپرده شده و این دختر جوان اکنون در کلاس یازدهم رشته کامپیوتر تحصیل میکند.
کشف هولناک؛ مسئولان بهزیستی چه کردند؟
مروتی با تأکید بر اینکه نگهداری این دختر تندرست در میان معلولان ذهنی جنایت در حق این دختر و تأکیدی بر اوج بیکفایتی بهزیستی است، ادامه داد: با وجود تأیید دوباره عدم معلولیت این دختر در سالهای ۱۳۹۴ و ۱۴۰۱ توسط کمیسیون پزشکی، همچنان هیچ اقدامی از سوی مسئولان بهزیستی برای انتقال وی به مراکز امور اجتماعی مناسب صورت نگرفته است.
به گفته این فعال حقوق معلولان، در حالیکه مدیر موسسه خیریه نرجس در دیماه ۱۴۰۲ رسماً درخواست ترخیص این دختر را به بهزیستی شیراز ارائه داده بود، اما تا مرداد ماه سال جاری هیچ اقدام مشخصی برای ترخیص و انتقال این دختر انجام نشده است.
سرنوشتی تباه و اعتراضی خشونتبار
مروتی اظهار داشت: این دختر بیگناه که میتوانست سالها پیش به خانوادهای سپرده شود و زندگی عادی داشته باشد، به دلیل کوتاهی مسئولان، مجبور به زندگی در میان معلولان ذهنی شده است.
به گفته مروتی او بارها اقداماتی از جمله خودکشی، خودزنی، فرار از مدرسه و حمله به مراقبان با چاقو داشته، تا شاید به این شکل بتواند اعتراض خود را به این بیعدالتی نشان دهد.
واکنش بهزیستی به خبر نگهداری یک دختر سالم در مرکز معلولین
در پی انتشار این خبر مدیرکل بهزیستی استان فارس برخی اخبار درباره شکنجه سفید یک دختر در خیریه نرجس شیراز از مجموعههای نگهداری معلولان ذهنی را تکذیب کرد.
به گفته مدیرکل بهزیستی استان فارس این دختر در خانههای مستقل و جدا از مرکز نگهداری معلولین خیریه نرجس نگهداری میشده است. این خانهها محل نگهداری کودکان بی سرپرست سالم و تندرست است که امکان ورود آنها به جامعه وجود دارد.
تکذیب پشت تکذیب!
مدیر کمپین معلولان با اعلام خبر تکذیب بهزیستی برای بار دوم دست به افشاگری زد و سند دیگری رو کرد.
مروتی با بیان اینکه دیگر گواه بیصداقتی بهزیستی استان فارس در تکذیب مطلب مذکور، وجود مکاتبات خیریه نرجس با بهزیستی در خصوص این دختر است، اضافه کرد: بهعنوان نمونه به نامه شماره ۱۴۸۱/م/۱۱۱ مورخ ۱۴۰۲/۱۰/۰۲ اشاره میشود.
در این نامه آمده باتوجهبه اینکه توانخواه اصولاً از ابتدا نیز شرایط پذیرش در این مرکز را نداشته و به طور موقت و بهمنظور همکاری با بهزیستی پذیرفته شده است و طبق آخرین کمیسیون پزشکی (تاریخ ۱۴۰۱/۰۴/۰۸) فاقد معلولیت تشخیصدادهشده، حضورش در مرکز غیرقابلتوجیه و غیرقانونی است.
همچنین اقدامات خطرناک و غیرقابلپیشبینی او برای دیگر توانخواهان، ضرورت اقدام عاجل در خصوص ترخیص او را ایجاب میکند.» و این یعنی مسئولان بهزیستی استان فارس نسبت به عدم وجود معلولیت و معلولیت ذهنی در فاطمه علم داشتهاند و بااینوجود عامدانه در انتقال وی به مراکز دیگر کوتاهی کردهاند.
مروتی گفت: طبق این نامه که سند آن نیز موجود است خیریه نرجس بهصراحت اعلام کرده که این فرد «اصلاً از ابتدا شرایط پذیرش در این مرکز را نداشته» و این مهر تأیید دیگری بر صحت گزارش است.
وی در توضیح دیگر نکات قابلتأمل در خصوص گزارش اخیر بیان کرد: اولین نکته نامه مذکور خطاب به محسنی، رئیس بهزیستی شیراز است که رونوشت آن به هوشیار، مدیرکل، جعفری، معاونت توانبخشی و فضلی، بازرسی ارسال شده است، نه به معاونت اجتماعی. اگر «فاطمه» موردی اجتماعی بوده، چرا مکاتبات با حوزه توانبخشی انجام شده و با معاونت اجتماعی مکاتبهای صورت نگرفته است؟
مدیر کمپین معلولان اضافه کرد: نکته دوم این است که مسئولان بهزیستی استان فارس باید توضیح دهند که نامه مذکور در سیستم اتوماسیون بهزیستی شیراز چه فرایندی را طی کرده و چه اقدامی بر اساس آن صورتگرفته است؟
مدیر کمپین معلولان در پایان با بیان اینکه همه موارد طرح شده در جوابیه بهزیستی استان فارس به افزایش ابهامات پرونده فاطمه دامن زده است، عدم اشاره بهزیستی استان فارس به محل نگهداری فاطمه در طول سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۸ را از دیگر موارد اثبات کننده عدم شفافیت بهزیستی و خالی بودن دست بهزیستی در پاسخگویی به این پرونده دانست.
وی با اعلام آمادگی در خصوص قراردادن تمامی مستندات در اختیار مراجع قضایی، ابراز کرد: مدتهاست از بازرسی و حراست سازمان بهزیستی قطع امید کردهایم چرا که آنها در جریان موضوع این پرونده بوده و اقدامی نکردهاند و امیدواریم حالا که پرونده ترخیص فاطمه در قوه قضاییه مطرح است، قاضی باتوجهبه ظلم ۱۷ ساله صورتگرفته در حق این دختر، با خاطیان برخورد قاطع و عبرتآموزی داشته باشد.
مروتی در پایان خاطرنشان کرد: حالا که بهزیستی استان فارس اعلام کرده حق شکایت را برای خود محفوظ میدارد بنده نیز با توجه به مستندات موجود، استقبال خود از شکایت ایشان را اعلام کرده و حتی در خصوص پرونده فاطمه با مدیران بهزیستی استان فارس حاضر به مناظره هستم.